زولبیا بامیه شیرین؛ اما موجب تلخ کامی خواهد شد

عضو هیات علمی دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی بابل از وجود پراکسید بالا در روغن های پخت زولبیا بامبه خبرداد و گفت: پراکسید بالا عامل مهمی در افزایش احتمال ابتلا به بیماری¬ها از جمله سرطان، بیماری های روماتیسمی، بیماری‌های پوستی، پیری زودرس می باشد.

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل دانشگاه علوم پزشکی بابل، دکتر مرتضی مجاهدی با اشاره به اینکه در ماه مبارک رمضان مصرف شیرینی خاص به نام زولبیا و بامیه بسیار رواج پیدا می کند، بیان داشت:  بامیه از آرد گندم، تخم مرغ، روغن و مربا تشکیل شده و زولبیا از ماست و نشاسته به علاوه روغن و مربا تهیه می شود که تا اینجا مشکلی از نظر مواد غذایی این شیرینی ها نیست و مشکل از آنجایی شروع می شود که مرحله اصلی پخت این نوع شیرینی در روغن بسیار داغ می باشد.

دکتر مرتضی مجاهدی متخصص طب ایرانی با بیان اینکه هر کدام از اینها در فرآیند پخت باید بین ۵ تا ۱۰ دقیقه در روغن بسیار داغ در حرارت حدود ۲۰۰ درجه سانتی گراد قرار بگیرند، گفت: شاید بتوان از مضرات خطرناک شدن این شیرینی¬ها در روغن تا حدی چشم پوشی کرد ولی معضل اساسی وقتی ایجاد می شود که به خاطر صرفه اقتصادی، تولیدکنندگان به کرات از روغن داغ جهت تهیه این دو نوع شیرینی استفاده می-کنند.

وی در همین راستا خاطرنشان کرد: برای پخت این شیرینی ها بیش از یک یا دو ساعت روغن در دمای بسیار بالا در حال جوش باشد و مکرر زولبیا بامیه های خام داخل آن ریخته می شود که در این وضعیت ، درصد ماده بسیار خطرناکی به نام پراکسید در روغن بالا می¬رود که عامل مهمی در افزایش احتمال ابتلا به بیماری¬ها از جمله سرطان، بیماری های روماتیسمی، بیماری‌های پوستی، پیری زودرس و خیلی از مشکلات دیگر خواهد بود.

عضو هیات علمی دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی بابل بیان داشت: در بررسی¬هایی که توسط پژوهشگران در سالهای اخیر در مناطق مختلف کشور انجام شد، بسیاری از زولبیا بامیه¬های تولید شده یا روغن هایی که در آنها زولبیا بامیه تهیه می شود،  چندین برابر میزان استاندارد پراکسید داشتند.
وی ادامه داد: میزان استاندارد پراکسید در اینگونه روغن¬ها باید حدود ۵ میلی اکی والان در کیلوگرم باشد که در بررسی‌های انجام شده بعضا تا ۶۵ میلی اکی والان در کیلوگرم در روغن زولبیا بامیه ها گزارش شده است و این یعنی اینکه در صورت مصرف، ما به دست خودمان یک عامل بیماری زای بسیار خطرناک را وارد بدن می کنیم.
متخصص طب ایرانی با اشاره به اینکه تا آنجایی که امکان دارد از مصرف زولبیا بامیه اجتناب کنیم، تصریح کرد: در صورت علاقه زیاد در حد یکی دو عدد بعنوان تنوع اشکالی ندارد ولی بیش از آن اصلا توصیه نمی شود.

وی اذعان داشت: معمولاً شیرینی پزی و قنادی هایی که متعهد و اخلاق‌مدار هستند روغن حاصل از چندین بار استفاده را جهت مصارف صنعتی مانند تهیه صابون و ... از چرخه تهیه شیرینی خارج می کنند ولی معدود مراکز سودجو که به دور از  چشم مجموعه¬های نظارتی این روغن خطرناک را جهت تهیه انواع شیرینی¬های خورش رنگ و لعاب استفاده می کنند.