انتقال اچ‌آی‌وی در ۴۷ درصد مبتلایان از طریق رابطه جنسی پرخطر در سال ۹۸

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل دانشگاه علوم پزشکی بابل، فاطمه شعبانی از افزایش انتقال اچ آی وی از طریق رابطه جنسی محافظت نشده خبر داد و گفت: ۴۷٪ از راه های انتقال را درسال ۱۳۹۸ به خود اختصاص داده است.

فاطمه شعبانی کارشناس اچ‌‌آی‌وی معاونت بهداشتی دانشگاه با توجه به اینکه عفونت اچ‌آی‌وی یک بیماری قابل کنترل می‌باشد، گفت: همچنان بعد از حدود چهل سال به عنوان یکی از مهم ترین مسائل بهداشت عمومی در تمام دنیا و ایران مطرح است.

وی عنوان کرد: شعار روز جهانی ایدز ۲۰۲۰ "همبستگی جهانی، مسئولیت مشترک" می باشد و نقش مهم همه‌ی ما را در پذیرش این  مسئولیت اجتماعی، حتی به اندازه قدمی کوچک در برنامه‌های کنترل اچ آی وی بیش از پیش پر رنگ تر می‌نماید.

کارشناس اچ‌آی‌وی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بابل تصریح کرد: مطابق روش‌های آماری تخمین زده میشود که ۶۰۴۳۱ نفر در کشور مبتلا به اچ‌آی‌وی هستند.

وی ادامه داد: براساس نظام جامع مدیریت داده‌های الکترونیک اچ‌آی‌وی کشور، تا پایان سال ۱۳۹۸ از بین افراد مبتلا به اچ‌آی‌وی شناسایی، ثبت و گزارش شده ۲۲۳۳۰ نفر زنده هستند، که از این تعداد ۱۵۹۴۹ نفر برای دریافت خدمات به مراکز ارائه دهنده خدمت مراجعه می‌کنند و تعداد ۱۴۴۰۲ نفر تحت درمان قرار دارند.

این کارشناس ادامه و گفت: اگرچه ۸۲% کل موارد را مردان و ۱۸%  را زنان تشکیل می‌دهند، اما الگوی راه انتقال و درصد ابتلای زنان و مردان در سال‌های اخیر تغییر کرده است به گونه‌ای که از کل موارد شناسایی و گزارش شده در سال گذشته، ۲۹%  موارد ثبت را زنان و ۷۱% آنها را مردان تشکیل می‌دهند.

شعبانی بیان داشت: ۵۰% از کل موارد شناخته شده در زمان تشخیص، درگروه سنی ۲۰ تا ۳۵ بوده اند و ۷۶%  از کل موارد شناخته شده در زمان تشخیص، در گروه سنی ۲۰ تا ۴۵ سال بوده‌اند.

کارشناس اچ‌آی‌وی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بابل ادامه داد: علل ابتلا به اچ آی وی در بین کل مواردی که از سال ۱۳۶۵ تا مدت‌ها در کشور به ثبت رسیده اند به ترتیب، تزریق با وسایل مشترک در مصرف کنندگان مواد (۵۹/۵%)، رابطه جنسی(۲۲/۷%) و انتقال از مادر به کودک (۱/۷%) بوده است و راه انتقال در ۱۶%  از این گروه نامشخص مانده است.

وی ادامه داد: این در حالی است که در بین مواردی که در سال ۱۳۹۸ تشخیص داده شده اند راه احتمالی انتقال در ۲۶/۵%  موارد اعتیاد تزریقی، ۴۷% روابط جنسی ۲/۷%  مادر به کودک و در ۲۳/۸% راه احتمالی ابتلا بیان نشده است.

شعبانی افزود: افراد در معرض خطر ابتلا به اچ آی وی، مبتلایان به اچ‌آی‌وی و خانواده های آنها، افراد مبتلا به بیماری‌های آمیزشی، افرادی که در تماس با اشیاء تیز و برنده‌ی مشکوک قرارگرفتند (نیدل استیک) و .. می توانند به مراکز مشاوره بیماری‌های رفتاری در شهر خود جهت دریافت مشاوره و خدمات لازم مراجعه کنند.

وی با اشاره به اینکه درمان اچ‌آی‌وی به صورت رایگان و محرمانه در سراسر کشور ارائه می‌شود، گفت: با مراجعه به سایت www.hiv-sti.ir  نشانی نزدیک‌ترین مرکز مشاوره بیماری رفتاری را پیدا کنید.

این کارشناس اذعان داشت: علاقمندان جهت گرفتن مشاوره بیماری‌های رفتاری می‌توانند به آدرس: بابل خیابان طالقانی، موزیرج، خاورداران، ارشاد ۲۶، مرکز بهداشتی درمانی شهید رستمی، طبقه‌ی دوم و یا با شماره تلفن ثابت: ۳۲۰۴۲۵۷۰ -۰۱۱  شماره همراه ۰۹۳۷۸۷۶۱۲۸۰ ساعات اداری به صورت حضوری و تلفنی و در ساعات غیراداری به صورت تلفنی تماس حاصل نمایند.

وی ضمن تاکید بر اینکه اچ‌آی‌وی یک بیماری عفونی مانند سایر بیماری‌‎های عفونی است و درمان به هنگام و موثر آن احتمال انتقال ویروس را نزدیک به صفر می‌رساند، گفت: خانم‌‌های باردار و خانم‌های شیردهی که با اچ‌آی‌وی زندگی می‌کنند می‌توانند با مصرف داروهای ضد ویروسی خاص از انتقال اچ‌آی‌وی به نوزاد خود پیشگیری نمایند.